فهرست مطالب

تحقیقات اقتصاد کشاورزی - سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله تحقیقات اقتصاد کشاورزی
سال هفتم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • علی برهان زاده*، دین خوان هو صفحات 1-26

    در این تحقیق به تدوین استراتژی های صادرات پسته ایرا با استفاده از نفاط قوت و ضعف داخلی، فرصتها و تهدیدات محیطی و استراتژی هایی در قالب ماتریس SWOT شناسایی شدند. در ادامه با تعریف فاکتورهای کلیدی موفقیت، استراتژی های تعریف شده با دو روش تاپسیس فازی و QSPM رتبهبندی شدند. اهداف تحقیق حاضر شامل تعیین مهمترین نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای پیش روی بازاریابی و فروش پسته صادراتی و پیشنهاد استراتژی های مناسب است. ابتدا با توجه به بررسی های صورت گرفته روی محیط داخلی و خارجی پسته صادراتی، فهرستی از نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدها مورد شناسایی قرار گرفت. ضمن اینکه استراتژی های تولید محصول برای تخصیص درصدی از سود برای بازاریابی محصول نیز با استفاده از روش QSPM، بهعنوان مهمترین استراتژی ها برگزیده شدند. در انتها نیز دو روش تاپسیس فازی و QSPM، با استفاده از متد SAW با یکدیگر مقایسه شدند. سپس با وزن دهی به هر کدام از این عوامل تایید شده بر اساس طیف لیکرت و محاسبه مجموع وزن ها، میانگین وزن ها و در نهایت بعد از محاسبه وزن نسبی، اولویت ها مشخص شد و در آخر برای برطرف کردن یا تقلیل نقاط ضعف و تهدیدها و تقویت و بهبود نقاط قوت و فرصتهای موجود بازاریابی در ارتباط با صادرات پسته، با استفاده از دو روش مذکور به عنوان گزینه و اهداف کلان کشور در حکم معیارهایی در نظر گرفته شدند. در انتها نیز دو روش تاپسیس فازی و QSPM، با استفاده از روش SAWبا یکدیگر مقایسه شدند. در این مرحله دو روش مذکور به عنوان گزینه و اهداف کلان در حکم معیارهایی در نظر گرفته شدند که در نهایت روش تاپسیس فازی، به عنوان روش مناسب تر جهت رتبه بندی استراتژی های انتخاب شد

    کلیدواژگان: صادرات، پسته، ری اا، SWOT
  • محمد کاوسی کلاشمی، پریسا خلیق خیاوی صفحات 27-41
    این تحقیق به بررسی اثرات سرریز نوسانات قیمت مصرف کننده در بازار گوشت ایران شامل گوشت گوسفند، گوساله و گوشت مرغ با استفاده از الگوی خودتوضیح واریانس ناهمسان شرطی تعمیم یافته (GARCH) در دوره زمانی 1390-1376 می پردازد. مهم ترین نتایج حاصل نشان می دهد که نوسانات قیمت مصرف کننده، اثرات سرریز مثبت و معنی داری بر نوسان قیمت محصولات مورد مطالعه اعمال می نماید. ضمن آنکه نوسانات قیمت محصول در سطح خرده فروشی اثر مثبت و معنی داری بر نوسانات خود دارد. وجود اثرات معنی داری متقابل بین قیمت مصرف کننده در این سه بازار نشانگر این است که هر یک از سه بازار می توانند از اطلاعات سایر بازارهای مورد مطالعه استفاده کنند. زمانی که انتظار انتقال نوسانات سایر بازارها را به بازار خود دارند، تائید اثرات سرریز مثبت و معنی دار بیانگر این است که وقوع نوسانات شدید در یک بازار، نوسانات را در سایر بازارها نیز افزایش خواهد داد. به عبارت دیگر انتقال نوسانات قیمت در بازار یک گوشت باعث ایجاد نااطمینانی و ریسک در بازارهای سایر گوشت های مورد مطالعه نیز خواهد بود. از این رو تدوین بسته های سیاستی مناسب در طرف عرضه و تقاضای بازار این محصولات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: شاخص قیمتی گوشت مصرف کننده، همگرایی، سر ریز نوسانات، مدل GARCH
  • هانی حمزه کلکناری، محمد قربانی، محمد مهدی وریدی، ناصر شاهنوشی فروشانی صفحات 43-61
    با توجه به این که مهم ترین اصل در روند تولید و فرآوری مواد غذایی، سلامت محصول است، یکی از کارآمدترین روش ها برای تضمین سلامت و کنترل کیفیت غذا، به کارگیری روش نوین تجزیه و تحلیل خطر نقاط کنترل بحرانی (HACCP) در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی است. با توجه به این مهم، در این مطالعه منافع و چالش های فراروی عملیاتی شدن سیستم HACCP با استفاده از اطلاعات میدانی50 پرسشنامه از واحدهای تولیدی در مشهد به روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده و مصاحبه حضوری با مدیران و مسئولان فنی کارخانه ها در سال 1393 بررسی شده است. نتایج حاصل نشان داد که شاخص کل منافع حاصل از پذیرش سیستم HACCP برابر 805/0 می باشد که شاخص ایمنی محصول تولیدی با مقدار 92/0 از دیدگاه مدیران واحدهای تولیدی از همه مهم تر بود. بعد از آن شاخص های فنی- تولیدی، بازار و تجارت و اقتصاد تولید قرار گرفتند. همچنین شاخص کل موانع اجرای سیستم HACCP نیز 64/0 محاسبه شد که از دیدگاه مدیران اساسی ترین موانع برای پذیرش سیستم HACCP، عدم پشتیبانی مالی دولت، محدودیت های تغییر خط تولید، و محدودیت های بودجه ای می باشند. با توجه به یافته ها، پشتیبانی مالی از سوی دولت و دادن وام های کم بهره به واحدها و افزایش اندک قیمت محصول تولیدی صنایع دارای گواهینامه سیستم HACCP به برنامه ریزان این عرصه پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: موانع، مزیت ها، ایمنی مواد غذایی، مشهد، HACCP
  • حسین محمدی، فاطمه سخی هانی صفحات 63-81
    پسته یکی از مهم ترین محصولات صادراتی در بخش کشاورزی ایران است که صادرات آن تحت تاثیر عوامل مختلف از جمله نوسانات قیمت پسته قرار داشته است. این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر عرضه صادرات پسته با تاکید بر نوسانات قیمت های نسبی پرداخته است. برای دستیابی به این هدف چندین مدل GARCH متقارن و نامتقارن برای بررسی اثر نوسانات قیمت بر عرضه صادرات پسته برآورد شده و معادله تابع عرضه صادرات با فرم لگاریتم خطی با استفاده از فرآیند خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)و مدل تصحیح خطا (ECM) جهت بررسی وجود رابطه کوتاه مدت و بلندمدت بین متغیر های مدل، بررسی شده است. داده های تحقیق به صورت سری زمانی سالانه طی دوره 1360-1389 جمع آوری شده است. نتایج تجربی نشان می دهد که مناسب ترین مدل برای بررسی نوسانات قیمت بر عرضه صادرات محصول پسته، مدل EGARCH است که در آن نوسانات قیمت های نسبی پسته در کوتاه مدت و بلندمدت دارای اثر منفی، معنی دار و نامتقارن بر عرضه صادرات پسته است. سایر متغیرهای تحقیق یعنی تولید داخلی پسته، درآمد حاصل از صادرات نفت و نرخ واقعی ارز نیز دارای علامت مورد انتظار بر عرضه صادرات پسته می باشند. پیشنهاد می شود که در تدوین سیاست های تجاری محصول پسته به روند قیمت های نسبی و نوسانات آن نیز توجه شود و همچنین تا حد امکان از بروز شوک های منفی در عرضه صادرات پسته اجتناب گردد.
    کلیدواژگان: عرضه صادرات پسته، GARCH، فرآیند خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL)، الگوی تصحیح خطا (ECM)، نوسانات قیمت پسته
  • اسماعیل پیش بهار، سیامک دارپرنیان، محمد قهرمان زاده صفحات 83-106
    در این پژوهش تاثیر متغیرهای اقلیمی چون نوسانات دما و بارش و نیز میزان نهاده های مصرفی بذر، کود اوره و کود فسفات بر عملکرد محصول کشاورزی ذرت دانه ای طی سال های 91-1370 بررسی شد. با استفاده از مدل ریکاردین و روش اقتصادسنجی فضایی تاثیر تغییرات اقلیمی نظیر دما و بارش و میزان نهاده های مصرفی بذر و کود اوره و فسفات در 3 اقلیم گرم، معتدل و سرد در کشور، بررسی گردید. نتایج نشان داد که شدت نوسانات تغییرات اقلیمی در هر سه اقلیم مطالعه شده به اندازه ای بوده است که به عنوان عامل های ریسک سیستماتیک شناسایی شوند. با توجه به نتایج به دست آمده در اقلیم گرم، گرمای بیش از حد در فصل کشت(ماه خرداد) و نبود گرمای کافی در فصل رشد(ماه مهر) و همچنین کمبود بارش در فصل رشد(ماه مهر) از عامل های کاهش عملکرد ذرت می باشند و در اقلیم معتدل، گرمای بیش از حد در فصل رشد(ماه مرداد) و فصل برداشت محصول(ماه مهر) عوامل ریسک سیستماتیک به حساب می آیند. همچنین در اقلیم سرد، گرما در فصل رشد(ماه خرداد) و در فصل گل دهی(ماه مرداد) و فصل برداشت محصول(ماه آبان) عامل تاثیرگذار محسوب می شود.
    کلیدواژگان: اقتصادسنجی فضایی، بیمه، تغییرات اقلیمی، روش ریکاردین، ریسک سیستماتیک
  • آیت الله کرمی*، یاسر مردانی صفحات 109-123
    این پژوهش به بررسی متغیرهای کلان اقتصادی مانند نابرابری، رشد اقتصادی بر شاخص های فقر در مناطق روستایی ایران پرداخته و از داده های مربوط به دوره ی زمانی (1388-1379) طرح هزینه- درآمد خانوارهای مناطق روستایی مرکز آمار ایران استفاده شده است. از جمله نتایج آن می توان گفت فقر و نابرابری درآمد در طی برنامه های توسعه تا حدودی کاهش یافته است. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش نابرابری و نرخ مشارکت اقتصادی درصد خانوارهای فقیر افزایش یافته است، اما افزایش نرخ پس انداز شدیدا متغیر سرانه فقر را کاهش داده است و اثر رشد اقتصادی بر فقر بسیار ناچیز است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، نابرابری درآمدی، فقر، مناطق روستایی، ایران
  • فائزه سیف الحسینی، امیر محمدی نژاد، رضا مقدسی صفحات 125-143
    پیش بینی متغیرهای اقتصادی به عنوان یک ابزار مفید برنامه ریزی از اهمیت ویژه ای در مباحث علمی برخوردار است. روش های متنوعی وجود دارد که برای پیش بینی در مطالعات اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف مطالعه حاضر شناسایی روش کارا برای پیش بینی صادرات پوست و چرم ایران است. برای این منظور الگوی خودتوضیح جمعی میانگین متحرک[1]، روش شبکه های عصبی مصنوعی[2] و ترکیب الگوی خودتوضیح جمعی میانگین متحرک با شبکه های عصبی مصنوعی با استفاده از داده های سری زمانی دوره 89-1350 مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته های این پژوهش نشان داد که روش ترکیبی(شامل شبکه های عصبی مصنوعی و الگوی خودتوضیح جمعی میانگین متحرک) که سری زمانی صادرات را به دو جزء خطی و غیرخطی تجزیه می کند، نسبت به روش شبکه های عصبی مصنوعی و الگوی خودتوضیح جمعی میانگین متحرک دقت و کارایی پیش بینی بهتری دارد. علاوه بر این، روش ترکیبی دقیق ترین روش شناخته شده در این پژوهش، صادرات پوست و چرم ایران در سال های آتی را بیشتر از دو روش دیگر ارائه کرد. اما همانند دو روش دیگر، روند صادرات پوست و چرم در سال های آتی را کاهشی پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: پوست و چرم، پیش بینی، صادرات، ایران
  • زانیار رحمانی، محمود حاجی رحیمی صفحات 145-162
    مطالعه ی حاضر به منظور مقایسه نتایج حاصل از دو روش ارزش گذاری، جهت قیمت گذاری زمین کشاورزی بخش مرکزی شهرستان سنندج صورت گرفت. داده های این مطالعه از طریق تکمیل پرسشنامه و از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده به دست آمد. این داده ها شامل 124 نمونه زمین کشاورزی معامله شده که طی مدت یک سال (از اول پاییز 92 تا آخر تابستان 93) خرید و فروش شده بودند، می شوند. نتایج نشان داد که مدل هدانیک برآورد شده از روش اقتصادسنجی فضایی از لحاظ خوبی برازش، درصد معنی داری ضرایب و همچنین توضیح دهندگی اثر متغیرهای موجود در مدل، نسبت به روش اقتصادسنجی ساده بسیار کاراتر و بهتر می باشد. همچنین اثر متغیر وابسته فضایی در مدل هدانیک فضایی روی قیمت زمین کشاورزی کاملا معنی دار و مثبت می باشد. در ادامه پیشنهاد می شود که پژوهشگران مدل اقتصادسنجی فضایی را در برآورد مدل هدانیک قیمت زمین کشاورزی برای مناطق مختلف استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اقتصادسنجی فضایی، ارزش گذاری هدانیک، زمین کشاورزی، شهرستان سنندج
  • عبدالمجید جلایی، عبدالمجید جلای*، مهدی نجاتی، مینا جوادی نیا صفحات 163-178
    فرآیند اقتصادی نشان می دهد که اقتصاد ایران در مسیر آزادسازی اقتصادی تحت تاثیر تکانه های بین المللی قرار می گیرد که در این میان کشورهایی که بیشترین سهم در تجارت خارجی دارند، بیشتر اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار می دهند. یکی از مهم ترین این گروه کشورها، کشورهای گروه شانگهای هستند. در همین راستا مقاله به بررسی تاثیر تکانه های بهره وری بخش صنعت کشورهای گروه شانگهای بر بخش واقعی اقتصاد و به طور مشخص، بر تولید بخش کشاورزی ایران می پردازد. داده ها با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی تعدیل شده سال1383 و پایگاه داده GTAP8، استخراج شده و روش مطالعه نیز، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه چندمنطقه ای است. نتایج حاکی از این است که تکانه بهره وری بر اساس دو سناریوی 3 و 7 درصدی در بخش صنعت کشورهای گروه شانگهای، تولید بخش کشاورزی ایران(با تغییر بهره وری در بخش صنعت کشورهای گروه شانگهای، اثرات سرریز این بخش بر تولید بخش کشاورزی ایران مورد مطالعه قرار گرفته است)را به ترتیب به میزان 048/0 و 12/0% افزایش داده است، که این موضوع بیانگر وجود تعامل اقتصادی بین ایران و کشورهای گروه شانگهای حتی در حوزه های غیرصنعتی است.
    طبقه بندی JEL: F23، C68، D24 کلیدواژگان تکانه بهره وری؛ مدل تعادل عمومی قابل محاسبه چندمنطقه ای؛ تولید بخش کشاورزی ایران
  • ابراهیم جاودان، حسین راحلی، رشید نقدی صفحات 179-195
    ایران یک کشور متکی به نفت بوده و مقادیر نسبتا زیادی محصولات کشاورزی را وارد می کند. مطالعات زیادی نشان داده اند که تکانه های قیمت نفت باعث افزایش قیمت مواد غذایی در دهه های گذشته شده است. بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تکانه های قیمت نفت و دیگر متغیرهای موثر شامل شاخص تولید مواد غذایی، درآمد حقیقی سرانه، تجارت درون صنعت و نقدینگی بر قیمت مواد غذایی در ایران است. به این منظور از فیلتر هودریک و پرسکات برای استخراج تکانه های مثبت و منفی قیمت نفت در دوره 87-1354 استفاده شد. سپس برای برآورد روابط کوتاه مدت و بلندمدت بین متغیرها، الگوهای تصحیح خطا و جوهانسون- جوسیلیوس به کار گرفته شد. نتایج به خوبی نشان داد که رابطه همجمعی بین متغیرهای الگو برقرار است و تکانه های قیمت نفت در بلندمدت به طور معنی داری قیمت مواد غذایی را تحت تاثیر قرار می دهند. ضریب تصحیح خطا نیز با مقدار 18/0- با وجود علامت مورد انتظار بیانگر سرعت پایین فرایند تعدیل است.
    کلیدواژگان: قیمت مواد غذایی، قیمت نفت، ایران
  • سیدنعمت الله موسوی صفحات 197-214
    این مطالعه با هدف شناخت و تحلیل عوامل موثر بر شدت مصرف انرژی و انتشار کربن در بخش کشاورزی ایران صورت گرفت. برای این منظور از داده های بخش کشاورزی برای دوره ی 1391- 1353 استفاده شد. عوامل موثر بر شدت مصرف انرژی و انتشار کربن شامل تولید ناخالص داخلی سرانه، قیمت انرژی، سرمایه سرانه نیروی کار و رشد سرمایه می باشد. یافته ها نشان داد که تولید ناخالص سرانه و سرمایه سرانه ی نیروی کار مهم ترین عوامل در تعیین شدت انرژی در بخش کشاورزی بوده و موجب کاهش شدت استفاده از انرژی در بخش کشاورزی می شوند. همچنین نتایج نشان داد که افزایش درآمد سرانه، زمینه ی کاهش شدت انتشار دی اکسیدکربن را فراهم می کند؛ اما افزایش انباشت سرمایه نیز موجب افزایش انتشار دی اکسیدکربن می شود.
    کلیدواژگان: شدت انرژی، شدت کربن، بخش کشاورزی، ایران
|
  • Pages 1-26

    In this paper strengths, weaknesses, opportunities and threats facing Iran’s pistachio export market was identified. Then, strategies for the allocation of percentage of profit for marketing were selected using QSPM. In the end, by using SAW method, Fuzzy Topsis and QSPM methods were compared. Data were collected from a survey of scholars and experts of the industry using questionnaire. The data were analyzed to confirm or rule out the strengths, weaknesses and opportunities using univariate t-test. Finally two methods of country and finally, the fuzzy TOPSIS were compared for evaluating strategies. It was concluded that Fuzzy TOPSIS was the best method for prioritizing pistachios export strategies.

    Keywords: Iranian pistachio, strategic planning, SWOT, Fuzzy TOPSIS technique, QSPM technique, SAW method
  • Pages 27-41
    This paper investigates spillover effects of volatility of lamb، beef and poultry prices using Generalized Autoregressive Conditional Heteroscedasitic (GARCH) model for period of 1997-2011. Findings of the study showed that the volatility of consumer meat prices had significant and positive spillover effects on the volatility of other prices. Moreover، the volatility of consumer prices had positive impact on its own volatility. The results of the study showed the presence of significant feedback among three meat prices under consideration indicating that each retail meat market used information from the other ones when forming their own price expectations. The presence of positive and significant price volatility spillover effects across various meat markets indicates that higher price volatility in one meat category increase price volatility in the others. This phenomenon causes market uncertainty and risk for consumers. On this basis، providing appropriate policy package in both demand and supply side of these commodities are recommended.
    Keywords: Consumer prices, Cointegration, Volatility spillover, GARCH model
  • Pages 43-61
    The health issue is the most important issue in the process of food production and processing. Hazard Analysis of Critical Control Point (HACCP) in production and distribution centers of food products is among the most efficient method in ensuring food healthiness. Considering this fact، in this study the benefits and the barriers for application of HACCP system are studied based on field data obtained from interview with 50 managers of food processing units in Mashhad in 1393. The results revealed that the overall benefit index for application of HACCP system was 0. 805 and safety index of the product was 0. 92. Technical-production، market، trade and economy were other important indices. Also، the overall index for the barriers of the system implementation was 0. 64. Managers believed that lack of financial support by the government، the limitations for changing production line and budget restrictions were the main barriers for application of the system. Based on the findings، government financial support، extending low-interest loans to production units، slight increase in the price of the products produced for units using HACCP system are suggested.
    Keywords: Barriers, benefits, food safety, Mashhad, HACCP
  • Pages 63-81
    Pistachio is one of the main Iranian non oil exports in that is affected by various factors، including fluctuations in the relative Prices. This study examines the factors affecting supply of pistachio exports for period of 1982-2011. In this study، several symmetric and asymmetric GARCH models were used for determining the impacts of price volatility on pistachio export. Then، pistachio export function was estimated using Auto Regressive Distributed Lag (ARDL) and Error Corrected Models (ECM) for realizing long run and short run relations among variables. The results shows that the most appropriate GARCH model to examine the volatility of the price of pistachio export supply is EGARCH model that in this model، price volatility has a negative، asymmetric and significant impact on pistachio export and this variable in long run and short run، has negative and significant impact on supply of pistachio export. Other variables such as domestic production of pistachio، revenue from oil export and real foreign exchange rate have their expected signs on pistachio export. It is suggested that in formulation of trade policies of pistachio، the volatility of the price should be noted and avoid negative shocks to pistachio export supply.
    Keywords: Pistachio export supply, GARCH, Auto Regressive Distributed Lag (ARDL), Error Correction model (ECM), price volatility
  • Pages 83-106
    In this study the impact of climate variables such as precipitation and temperature fluctuations and seed، urea and phosphate fertilizers on the yield of maize was studied in three different climate zones of Iran. For this purpose، Ricardian and spatial econometric models were used. The results showed the severity of climate change fluctuations، in all three climates، has been enough to identify as systematical risk factors. The results showed that، the extreme heat in the growing season of September، and lack of precipitation during the growing season (October) in warm climate zone were the main factors which caused decline in maize yield. In moderate climate، overheating during growing season (August) and harvest (October) considered as systematical risk factors. Also in the cold climate، heat in growing and flowering seasons (June and August) and harvest season (November) had negative effect on crop yield.
    Keywords: Spatial econometrics, insurance, climate change, Ricardian approach, Systematic Risk
  • Pages 109-123
    This paper aims to determine the relationship between macro-economic variables such as، inequality and economic growth on poverty for period of 2000-2010. Data were extracted from income-expenditure survey of rural families. The results of the study indicated that poverty and income inequality decreased slightly during the period under study. The results showed that due to increasing inequality and economic participation، the percentage of poor families has been increased، but increase in savings has caused absolute poverty to decline.
    Keywords: Economic growth, income inequality, poverty, rural areas, Iran
  • Pages 125-143
    Forecasting economic variables as a helpful planning tool has got considerable attention in economic literature. There are various methods that could be used for forecasting. The objective of this study is to identify an efficient method for predicting Iran’s leather and skin exports. For this purpose، auto-regressive integrated moving average process (ARIMA)، artificial neural networks (ANN) and hybrid methodology of ANN-ARIMA were compared using time series data from 1971 to 2010. The results showed that hybrid methodology of ANN-ARIMA that decompose the exports time series into its linear and nonlinear forms has better forecasting performance and higher accuracy compare to other methods. In addition، the hybrid methodology as the most accurate method in this research، forecasted the amount of leather and skin export better than the other two methods. However، similar to other two methods it predicts that leather and skin exports would have a downward trend in coming years.
    Keywords: Exports, Forecasting, Leather, skin, Iran
  • Pages 145-162
    This study aims to determine the most effective estimate of hedonic model for pricing agricultural land in Sanandaj Central Township. The necessary data obtained through completing 124 questionnaires and applying a classified random sampling method. The results showed that the estimation made by spatial econometric method in terms of R square and percentage of significant coefficients was more accurate. Furthermore، the effect of spatial dependent variable on land price was positive and significant. Finally، it is recommended to utilize spatial econometric model for hedonic valuation of agricultural land.
    Keywords: Spatial econometric, Hedonic valuation, agricultural land, Sanandaj
  • Pages 163-178
    This paper examines the impact of global productivity shocks in selected regions (Shanghai Group Countries) on Iranian agriculture sector applying framework of computable general equilibrium model. Needed data obtained from 2007 Social Accounting Matrix and GTAP8 data base. The results show that increase of 3 and 7 percent productivity in Shanghai Group countries'' industrial sector increase agricultural production by 0. 048 and 0. 12 percent respectively. Thus،the positive changes of productivity due to spillover technology in Shanghai Group countries can influence all production sectors including agriculture.
    Keywords: Productivity shocks, Computable General Equilibrium Approach, agriculture
  • Pages 179-195
    Iran is a heavily oil dependent country and imports relatively high amounts of agricultural products. A number of studies in recent years indicate that oil price shocks affect food price in Iran. The aim of this paper is considering the impact of oil price shocks among other variables such as food production، real per capita income، intra industry trade and liquidity on food price in Iran. For this purpose، Hodrick-Prescott filter were used to obtain the oil price shocks using annual observations for 1975-2008 period. Then، Johanson-Joselius and Error-Correction models applied to estimate long and short term relations. The results revealed that co- integration among all variables is existed and oil price shocks significantly affect food price in the long run. The error correction term (-0. 18) is found to be negative suggesting a slow adjustment process.
    Keywords: Food price, oil shocks, food production Iran
  • Pages 197-214
    This study aims at examining factors affecting energy consumption and carbon intensity in agriculture sector. To get this aim، data for 1353-1391 (1974-2012) were applied. Factors affecting energy and carbon intensity in agriculture sector are per capita GDP، energy price، labor، per capita capital and capital growth. Findings of the study showed that per capita GDP and labor- per capita capital ratio had negative effect on energy consumption intensity، however capital accumulation led to higher carbon emissions.
    Keywords: Energy intensity, carbon intensity, agriculture sector, Iran